Vzpomínka na Jičín – město pohádky 2007
(aneb Jak jsme si radost udělali)

Vzpomínka na Jičín – město pohádky 2007

Fotogalerie

Pátek 14.září 2007, den jako každý jiný, a přesto pro nás trochu výjimečný. Jičínské hlavní Valdštejnovo náměstí i náměstíčko Na Rynečku se probouzí do svého již v pořadí čtvrtého festivalového dne Jičín – město pohádky.

Výjimečný pro nás proto, že s naším Řehečským kvartetem zahajujeme třídenní víkendový maraton jarmarečních písní na jičínském Rynečku, malém náměstí těsně pod hlavním Valdštejnovým náměstím. O půl deváté ráno máme sraz, abychom do devíti „sladili noty“, tzn. abychom si řekli, jak a kde budeme působit. Těsně po deváté máme již první procházející diváky. Hned vedle nás se o chvíli později roztáčí dětský kolotoč.

Že budeme hrát a zpívat právě Na Rynečku, to byl výborný nápad organizátorů ve spojení s dětskými hračkami, dětským kolotočem a různými dětskými atrakcemi, počínaje od stavění z dřevěných prkýnek až po dětské divadlo a vystoupení různých hudebních skupin. Jak jsme se později totiž přesvědčili, hlavní jičínské náměstí byl samý vzruch a hluk, a prostě by to nebylo ono (na pódiu se střídali různí umělci, všude plno lidí…).

Asi největší úspěch měla píseň, kterou jsme příznačně nazvali Festivalová. Za ní jsme si několikrát vysloužili i největší potlesk, což nám udělalo radost, protože text jsme napsali přímo pro jičínský festival (ostatně posuďte níže sami, zda se nám povedla).

Vždy po odehrané sérii máme asi hodinovou pauzu, kterou využíváme různě. Jednou se jdeme podívat na hlavní náměstí, podruhé do zámeckého parku, jindy na Husovu třídu. Všude se něco děje a na každém plácku je plno dětí. Spousta různých zajímavostí pro děti, od rukodělných dovedností až po atrakce typu vláčku, který s malými i velkými dospěláky brouzdal jičínským „zlatým křížem“.

Jedním z nejlepších zážitků byla naše mnohočetná vystoupení přímo na dětském kolotoči. Reklamu jsme totiž udělali i provozovateli kolotoče panu Fialovi, který nás tam rád viděl. Bodejť ne, vždyť mu naší přítomností na kolotoči stoupla vždy několikanásobně návštěvnost.

Myslím, že jsme udělali dobrý dojem i na principála Divadla z půdy, které si rozbalilo stánek také Na Rynečku, a přímo na místě jsme si vyměnili kontakt s tím, že nás rád uvidí v rámci svého předvánočního turné např. v Mnichově Hradišti. Ostatně Divadlo z půdy je známé i v našem městě ze svého působení v rámci Chrastavských slavností v minulých letech.

Pro „plné ruce práce“ jsme ani neochutnali údajně výborný guláš, který přímo z vojenské kuchyně servírovala kousek od nás skupina skautů. Jejich poslední bramborák velký přes celou polní plotnu však patřil nám a nutno říci, že se hochům opravdu povedl. Sobotní večerní ohňostroj odpalovaný přímo ze střechy jičínského zámku přilákal plné náměstí. Přišel i prezident jičínského festivalu herec Jiří Lábus, který s námi druhý den ochotně také zapózoval před fotoaparátem. A ten sobotní večer bylo opravdu se na co dívat…

Nutno říci, že jsme si celé tři dny v Jičíně nádherně užívali. A tak to má být. Pokud nás pořadatelé příští rok opět pozvou, rádi se zúčastníme.

O jičínském festivalu se více dozvíte na www.jicin.cz, o našem hudebním tělesu také na www.rehec.cz.

Mgr. Oldřich Němec

výkonný ředitel Řehečského kvarteta


F e s t i v a l o v á

(na nápěv písně Pod našimi okny)

Na jičínským rynku frčí festival,
poběž, moje milá, aby neodvál
//šátek malovaný, z lásky darovaný,
z lásky tobě daný, aby neodvál.//

Na jičínským rynku točí kolotoč,
zpívají tlampače a každej ví, proč.
//Je tam festiválek, já ti koupím dárek,
já ti koupím dárek, jenom já vím, proč.//

Na jičínským rynku hraje muzika,
zpívá tam Cipísek, Rumcajs i Manka.
//Právě vyšli z lesa, radostí se třesa,
radostí se třesa, zrovna jak Janka.//

Na jičínským rynku to dneska žije,
každý tou náladou hnedka ožije,
//mladí, také staří, všichni dneska paří,
všichni dneska paří, noc to přežije.//

Na jičínským rynku žijou pohádky,
kouzla, kejkle, hudba a další hrátky.
//Přijďte popovídat, s námi si zazpívat,
s námi si zazpívat v městě pohádky.//

(Text složili Liboslav Kučera, Mgr. Oldřich Němec a Janička Němcová)