Úspěšný výlet do Motýlího domu

Výlet do Motýlího domu v německém JonsdorfuVýlet do Motýlího domu v německém Jonsdorfu

SPHMCH uspořádala výlet do "Motýlího domu" Jonsdorfu. Účastníky byli nejen členové spolku, ale i ostatní zájemci.

V sobotu 16.4. se sešlo na chrastavském vlakovém nádraží 12 zájemců, kteří podnikli zajímavou a velmi poutavou cestu za krásou motýlů. Motýlí dům se nachází v pěkném a malebném údolíčku města Jonsdorfu, jen pár minut od zastávky autobusu.

Na začátku jsme se seznámili s různými živočišnými druhy v teráriích a po prohlídce jsme konečně viděli motýly. Poletovali ve velkém pavilonu, který připomínal velký cirkusový stan. Jen místo pilin byl osázen zajímavou tropickou květenou. Mezi rostlinami vedly cestičky, po kterých jste se mohli v klidu a nerušeně procházet a pokud jste měli štěstí, usedl Vám na ruku i nějaký vzácný motýl. Bylo jich tam na mnoho desítek druhů, názvy jistě nejsou důležité, ty často zapomeneme. Ale zážitek z "Motýlího domu" si odnášíme v sobě.

Několik organizačních poznámek:
Adresa- Schmetterlinghaus Jonsdorf GMBH Zittauer Strasse 24 -02796 Kurort Jonsdorf

Cesta do Motýlího domu:
Cestujeme na pas či občanský průkaz. Na nádraží v Chrastavě si koupíme jízdenku Libnet za 130 Kč. Ta platí pro dospělého a jedno dítě nebo pro dvě děti i za hranicemi na vlak a autobusy včetně "mašinky" do Jonsdorfu. Vše je bez příplatku.

Pro lepší orientaci uvádíme přehledný jízdní řád:
Vlak -Chrastava - Žitava: 8.04 hod.
Autobus - Žitava Jonsdorf: 9.50 hod. od vlakového nádraží, nástupiště č. 1. autobus č. 5. Jonsdorf-zastávka Eisport-halle. Jízda trvá asi 30 minut.
Zpáteční cesta: Vlak z nádraží Jonsdorf ve 13.23 hod.
Od "Motýlího domu" se dostaneme na vlakové nádraží cestou po asfaltové silničce, která vede mezi krásnými domky se zahrádkami. Na křižovatce se uhýbá doleva, po několika metrech se narazí na silnici, která nás asi po 7 minutách dovede k nádraží. Tam nasedneme do vláčku, který nás doveze do Žitavy a zpět opět vlakem do Chrastavy ve 14.28 hod. Příjezd do Chrastavy v 15.00 hod.

Vstupné do Motýlího domu: Dospělí 4 EU, Děti 3 EU, Rodina 13 EU, Skupina nad 10 lidí 10 % sleva

Přejeme vám hezký zážitek.
J. Špaková D. Koldová